Cech suché výstavby České republiky

"Jsme v centru dění a u zdroje informací."

0 (0 hodnocení)

+420 244 007 411

Kancelář Cechu

Akustická řešení v občanské a bytové výstavbě – úvod

20.01.2016 - Akustika místnosti je způsob, jakým se zvuk chová v místnosti. Na akustice místnosti záleží, jak dobře bude místnost sloužit svému účelu. Jiné požadavky na akustiku budou v přednáškovém sále, jiné v kanceláři, nebo zdravotnickém zařízení. Nejdůležitějšími aspekty akustiky místnosti jsou prostup, absorpce, odraz a rozptyl zvuku.

Jak dosáhnout akustické pohody v místnost?

Otázky akustiky jsou zahrnuty do legislativy týkající se pracovního prostředí, stavebních směrnic, předpisů a norem.  Téměř všechny stavební normy se zaměřují pouze na jediný akustický parametr, a to dozvuk. Pokud ale chceme dosáhnout dobré akustické pohody, pouhé zajištění předepsané doby dozvuku nestačí.

Při plánování akustiky je dobré pracovat s více akustickými parametry:
Dozvuk -  rychlost, jakou se vytratí akustická energie v místnosti. Obývací pokoj s nábytkem bude mít kratší dobu dozvuku než prostor bez nábytku, např. kostel.

Srozumitelnost řeči – lze popsat jako kvalitu přenosu řeči směrem k posluchači. Bude-li v místnosti ozvěna a hluk pozadí (pouliční provoz, hučící klimatizace, hluk z chodby atd.), nemusí být řeč srozumitelná. Hluková zátěž - úroveň hlasitosti zvuku, který vnímáme. V místnosti s materiály pohlcujícími zvuk bude úroveň hlasitosti nižší, než v místnosti s hladkými povrchy a dlouhou dobou dozvuku.

Prostorový útlum – chápeme jako rychlost, jakou se snižuje hlasitost zvuku na cestě k posluchači. Hlasitost zvuku se úměrně snižuje s narůstající vzdáleností od zdroje zvuku. Prostorový útlum bude záviset na tvaru místnosti, použitých materiálech, nábytku atd.

Specifikujte akustické požadavky hned na začátku.

Je důležité, aby investor, majitel budovy nebo developer přesně věděl,  k čemu bude budova a jednotlivé místnosti využívány. Pokud to bude škola, jak staří budou studenti? Jak bude výuka probíhat? Formou přednášek nebo v malých skupinkách? V závislosti na účelu místnosti může být některá akustická vlastnost upřednostněna před ostatními. V přednáškovém sále bude nejdůležitější zajistit dobrou srozumitelnost řeči v celé místnosti, naopak ve velké místnosti typu open-space bude třeba akusticky od sebe oddělit jednotlivé pracovní skupiny, aby nedocházelo ke vzájemnému rušení. Zaměstnanci v kancelářích budou vykonávat práce, při kterých je třeba se soustředit, nebo budou spíše spolu komunikovat?

Jsou-li požadavky na akustiku specifikovány již v počáteční fázi stavebního procesu, nemusí vyšší akustický standard znamenat vyšší finanční náklady. Abyste nemuseli akustické otázky řešit dodatečně, je dobré ideální akustické vlastnosti přesně formulovat a nespokojit se pouze s předepsanou dobou dozvuku.
Příště se podrobněji podíváme na akustiku v prostorách pro vzdělávání.

Autor: Michaela Hynstová


Klíčová slova

Akustika místnosti Akustická pohoda Akustika

Kontakty a adresa

Cech suché výstavby České republiky

Otevírací hodiny

Po 09 - 17
Út 09 - 17
St 09 - 17
Čt 09 - 17
09 - 14:30
So zavřeno Dnes
Ne zavřeno

Chcete přidat firmu do katalogu? Volejte 841 12 12 12 nebo stiskněte tlačítko Přidat řemeslníkaPřihlásit se a přidat řemeslníka