WAFE s.r.o.

Specialisté na rekuperaci.

0 (0 hodnocení)

+420 731 047 794

Typy rekuperačních výměníků

24.07.2018 - Křížový, protiproudový, rotační i entalpický. Rekuperačních výměníků je několik druhů a každý má své výhody i nevýhody. Jejich znalost vám pomůže s rozhodováním, která rekuperační jednotka, je pro vás projekt ideální.

Rekuperační výměník je srdcem každé rekuperační jednotky. Zajišťuje zpětné získávání tepla z odpadního vzduchu a jeho předání vzduchu čerstvému. Nemusíte se bát, že se uvnitř výměníku vzduch smísí. Komory jsou odděleny tenkou membránou, přes kterou probíhá přenos tepla, ale vzduch se přes ni nedostane.

Typ výměníků ovlivňuje celkovou účinnost rekuperační jednotky. Vybírat můžete z následujících druhů:

 

1. Deskový křížový

Je vhodný pro menší prostory. Vzduch směřuje kolmo na sebe a jednotka má tak menší rozměry. Převádí ale jen citelné teplo, takže u něj může být problém s optimální vlhkostí. Jeho účinnost se pohybuje od 40 % do 60 %. Dřív byl tento typ velmi oblíbený, ale dneska už se skoro nepoužívá.

 

3. Deskový protiproudový

Oproti předchozímu křížovému typu je protiproudový výměník větší. Vzduch směřuje proti sobě, převádí jen citelné teplo a je u něj nutná protimrazová ochrana. Má menší průtok vzduchu, ale jeho účinnost se pohybuje mezi 85–90 %. V současnosti patří k nejpoužívanějšímu typu rekuperačního výměníku.

 

4. Rotační

Tento výměník vzduch rotuje v intervalech kolem své osy. Nejdřív přijme teplo z odpadního vzduchu, otočí se a předá získané teplo čerstvému vzduchu. Díky tomu dokáže přenést citelné i vázané teplo. To znamená, že umí pracovat i s vlhkostí bez nutnosti odvodu kondenzátu. Má snadnou údržbu a jeho účinnost je až 80 %.

 

5. Entalpický

Jde o nejnovější typ rekuperačního výměníku. Dokáže pracovat se vzdušným teplem i s vlhkostí. Momentálně zaručuje nejpřirozenější prostředí v celém domě. Je ideální pro dřevostavby, které mohou v zimě trpět nedostatkem vlhkosti. Jeho účinnost může dosáhnout až 95 %. Objevuje se hlavně v moderních rekuperačních jednotkách jako je WAFE 350 EFS.


Chcete vědět o rekuperaci víc? Třeba jak vybrat tu správnou rekuperaci pro váš projekt? Nebo proč je důležité mít rekuperaci v dřevostavbě?

Autor: Eliška Hejtmánková


Klíčová slova

rekuperační výměník deskový křížový rotační deskový protiproudý entalpický rekuperační jedotka

Fotogalerie k článku

Rekuperační výměník

fotografie 1/1 - Rekuperační výměník

Kontakty a adresa

WAFE s.r.o.

Pracovní hodiny

Po 09 - 17
Út 09 - 17
St 09 - 17
Čt 09 - 17
09 - 17 Dnes

Chcete přidat firmu do katalogu? Volejte 841 12 12 12 nebo stiskněte tlačítko Přidat řemeslníkaPřihlásit se a přidat řemeslníka