WAFE s.r.o.

Specialisté na rekuperaci.

0 (0 hodnocení)

+420 731 047 794

Jak vybrat tu pravou rekuperaci pro Váš dům

24.07.2018 - Chcete rekuperaci. V tom už máte jasno. Jak ale vybrat tu pravou? Na co si dát pozor? Jak nešlápnout vedle? S tím vám poradíme v našem článku.

Vysoká účinnost

V první řadě byste se měli zaměřit na účinnost rekuperační jednotky. Tu poznáte podle toho, jak efektivně a na jakou teplotu umí jednotka ohřát venkovní vzduch. K tomu se váže i samotná konstrukce výměníku. Z jakého je materiálu a jaký systém výměny vzduchu používá. Kvalitní rekuperační jednotky mají účinnost 80–95 %.

Nízký příkon

Ve výsledku jde hlavně o to, abychom ušetřili. Kvalitní rekuperační jednotka nám v tom pomáhá svým nízkým příkonem. Její samotný chod je tak energeticky úsporný. Tím zapadá do celého konceptu nízkoenergetického bydlení. Kolik je ideální příkon kvalitní rekuperace? Pro představu rekuperační jednotka WAFE 350 má při plném výkonu příkon 139,7 W a při nejnižším 59,1 W.

Hlučnost

Kvalitní rekuperace by neměla být téměř slyšet. Ať už jde o hlučnost kolem samotné jednotky, nebo hluk přenášený potrubím. Do 1 m od jednotky by hladina hluku neměla překročit hygienickou normu 35–40 dB v noci i ve dne. K tomu je nutné zajistit i správnou instalaci rozvodů. V nich byste určitě neměli zapomenout na zvukové tlumiče ventilátorů. Pak je jednotka, která je umístěná v technické místnosti, v podstatě neslyšitelná.

Životnost

Investice do rekuperace se dá přirovnat třeba k pořizovací ceně ústředního topení. Proto záleží i na její životnosti. Když už jste do něčeho investovali mělo by to nějakou dobu vydržet. Současné rekuperační jednotky té nejvyšší kvality mají životnost až 30 let. Dívejte se tedy na použité materiály, ale třeba i na druhy filtrů a cenu jejich výměny.

Zateplení domu

Velkou roli při pořizování rekuperace hraje i dostatečné zateplení domu. Minimalizace tepelných ztrát je zásadní. Navíc ke každému domu je třeba přistupovat individuálně. Zajistit správnou izolaci, vyměnit okna, zateplit stropy, rozmístit vzduchové a tepelné rozvody. Dohromady s rekuperací tak získáte dům, ve kterém bude radost bydlet.

Zajímají vás další výhody rekuperace? Třeba proč je rekuperace vhodná pro alergiky? Nebo proč je rekuperace v dřevostavbě nutností?

Autor: Eliška Hejtmánková


Klíčová slova

rekuperační jednotky rekuperace

Fotogalerie k článku

Rekuperační jednotka WAFE 350 EFS

fotografie 1/1 - Rekuperační jednotka WAFE 350 EFS

Kontakty a adresa

WAFE s.r.o.

Pracovní hodiny

Po 09 - 17
Út 09 - 17
St 09 - 17
Čt 09 - 17
09 - 17 Dnes

Chcete přidat firmu do katalogu? Volejte 841 12 12 12 nebo stiskněte tlačítko Přidat řemeslníkaPřihlásit se a přidat řemeslníka